Tuesday, September 20, 2011

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε ανεξάρτητο πλαίσιο υπέρ της ανοιχτής σχολής, βάσει του οποίου η σχολή παύει να τελεί υπό κατάληψη. (Κατατέθηκαν, επίσης και άλλα 2 πλαίσια από την Επιτροπή Αγώνα και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης.)

Το πλαίσιο το οποίο υπερψηφίστηκε όριζε τα ακόλουθα:
Πλαίσιο υπέρ της ανοιχτής Ιατρικής Σχολής για τη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ στις 20/9/2011
Το παρόν πλαίσιο συντάχτηκε με σκοπό την έκφραση της κοινής πρότασης μιας ομάδας φοιτητών Ιατρικής. Δεν έχει καμία πολιτική συγγένεια με οποιαδήποτε παράταξη ούτε κάποιο άλλο συμφέρον εκτός από την ομαλή λειτουργία της Σχολής μας και την ενίσχυση της ενότητας μέσα στη φοιτητική κοινότητα η οποία θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της φωνής του Συλλόγου.
Στις 30/8/2011 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έναρξη κινητοποιήσεων εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, με κύριο εκφραστή το φοιτητικό κίνημα. Οι αντιδράσεις αυτές στοχεύουν κυρίως είτε στην ανατροπή του νόμου είτε στη μη εφαρμογή του.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, ως επί το πλείστον, περιλαμβάνουν πορείες, γενικότερες εκδηλώσεις-δράσεις διαμαρτυρίας και, κυρίως, συντονισμένες καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα η Σχολή μας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τελώντας υπό κατάληψη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής, δεν παρατηρήθηκαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής. Ενδεικτικά, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει:
·           Το διχασμό των φοιτητών αναφορικά με το δίπολο «ανοιχτή σχολή – κατάληψη», με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό τους από την ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το νέο Νόμο.

·           Την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με
o     απώλεια επαναληπτικών εξετάσεων προπτυχιακών και επί πτυχίω φοιτητών, με δυσχέρεια επαναπρογραμματισμού τους.
o     αναστολή του ερευνητικού έργου των μεταπτυχιακών, διδακτορικών, μεταδιδακτορικών φοιτητών και μελών ΔΕΠ.
o     δημιουργία ορατού κινδύνου απώλειας του χειμερινού εξαμήνου.
·           Η γενίκευση των αιτημάτων της κατάληψης και σύνδεσή τους με προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας, οδήγησε σε μη ρεαλιστικές, δύσκολα πραγματοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες αποπροσανατόλισαν ακόμη περισσότερο τους φοιτητές.
Η υγιής διεκδίκηση του φοιτητικού συμφέροντος απέναντι στο νέο Νόμο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανοιχτή Σχολή. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι εκείνοι που χωρίς να έχουν πρώτα ενημερώσει αντικειμενικά το σύνολο των φοιτητών για το περιεχόμενο και τις προεκτάσεις του νέου Νόμου, προτείνουν ή υποκινούν το κλείσιμο της Σχολής μας.
Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως η αναλογία του πλήθους που ψηφίζει τις καταλήψεις στις Γενικές Συνελεύσεις σε σχέση με αυτό που πρακτικά τις στηρίζει είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο περισσότερος κόσμος είναι απαθής και επαναπαύεται απλά στο γεγονός ότι χάνουμε μέρες μαθημάτων. Έτσι μετατρέπεται η κατάληψη από ισχυρό μέσο πίεσης στα χέρια μας στον πιο άγονο τρόπο διαμαρτυρίας.
Το ουδέτερο περιβάλλον μιας ανοιχτής Σχολή διευκολύνει την ενημέρωση των φοιτητών και αυξάνει την πιθανότητα συμμετοχής τους στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές από τις άμεσες συνέπειες του νέου Νόμου (πχ διανομή συγγραμμάτων). Απελευθερώνονται, με αυτόν τον τρόπο, από την «αναγκαστική» ψήφο σχετικά με το δίπολο «ανοιχτή σχολή – κατάληψη», διαμορφώνοντας ουσιαστικές, μαζικές και ευκολότερα πραγματοποιήσιμες προτάσεις.
Ο νόμος, παρά την ισχυρή πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε (πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα), δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, η προσαρμογή των διατάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος, μέσα από τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του, είναι μια κατάσταση που επιτρέπει τη γόνιμη άσκηση πίεσης. Αυτή μπορεί να γίνει συστηματική με ένταξη ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού της Σχολής (προεδρείο, μεταπτυχιακοί – διδακτορικοί φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) στο διάλογο σχετικά με το νέο Νόμο, γεγονός που υποβοηθείται από την καίρια θέση της Σχολής στο ΑΠΘ από πλευράς τόσο χρηματοδότησης, όσο και ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Η κατεύθυνση της συζήτησης πρέπει να στραφεί στον προσδιορισμό των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της Σχολής με σκοπό τη δημιουργία προτάσεων προς υποβολή στη διοίκηση, ώστε να ληφθούν υπόψη στη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού της Ιατρικής Σχολής. Η ιδιαίτερη θέση της Σχολής στο ΑΠΘ, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μας δίνει τη δυνατότητα, με την προϋπόθεση της ενότητας Συλλόγου – Διοίκησης, να επηρεάσουμε και τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του ΑΠΘ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κανένας αγώνας και καμία επανάσταση δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες, αλλά όχι υπονομεύοντας τον ίδιο μας τον εαυτό και ούτε αφαιρώντας το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία του Πανεπιστήμιου. Το φοιτητικό κίνημα έχει θέση στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα, αλλά όχι με τον παραδοσιακό εσωστρεφή τρόπο και την απομόνωση στην οποία οδηγεί η κατάληψη της σχολής.
Προτείνουμε:
·           Άμεση λήξη της κατάληψης και άνοιγμα της Ιατρικής Σχολής.

·           Ενημέρωση, σε συνεννόηση με το ΔΣ, όλων των φοιτητών σχετικά με τα φλέγοντα σημεία του νέου Νόμου.
·           Νέα Γενική Συνέλευση στις αρχές Νοεμβρίου, αφού έχει πραγματοποιηθεί η παραπάνω ενημέρωση και η τριβή των φοιτητών με τα δεδομένα του νέου Νόμου στην πράξη, οπότε και θα έχει μεγαλύτερο νόημα και αντίκρισμα η όποια συζήτηση ακολουθήσει.

·           Διεκδίκηση από το προεδρείο της Σχολής διεξαγωγής των εξετάσεων των επί πτυχίω φοιτητών.




  Επίσης, στη Συνέλευση πέρασαν με πλειοψηφία τα ακόλουθα 2 ψηφίσματα:
1) "Ανεξαρτήτως της απόφασης της ΓΣ του ΣΦΙΑΠΘ, απαιτούμε να αναβληθούν οι εξετάσεις της Τετάρτης 21/9/2011 για τη μεγαλύτερη προετοιμασία των συμφοιτητών μας."

2) "Προτείνουμε, από την επόμενη συνέλευση και για κάθε συνέλευση η ψηφοφορία να πραγματοποιείται με την άρση του χεριού και την ταυτόχρονη επίδειξη του βιβλιαρίου σπουδών ή του φοιτητικού πάσου.
Στην περίπτωση (π.χ. πρωτοετείς) που δεν υπάρχει δυνατότητα για τίποτα από τα ανωτέρω, αρκεί η επίδειξη μιας βεβαίωσης σπουδών από την αντίστοιχη γραμματεία."



Αύριο στις 10π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ. Επιθυμητή η παρουσία όσων έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν, καθώς θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ρυθμιστούν τα ζητήματα εξεταστικής και μαθημάτων.

No comments:

Post a Comment