Friday, September 30, 2011

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΑΠΘ

Τελικά, η Πρυτανεία μερίμνησε για τα λεωφορεία του ΑΠΘ κι έτσι, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του ΔΣ, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κανονικά.

Τα 2 δρομολόγια που αφορούν τη σχολή μας είναι τα ακόλουθα:




Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε όλα τα δρομολόγια του ΑΠΘ στη σελίδα: http://press.auth.gr/news/wordpress/wp-content/uploads/2011/09/AUTH_buses_Χειμερινό-Εξάμηνο.pdf

Thursday, September 29, 2011

Απόφαση ΔΣ

Σήμερα Πέμπτη 29/9/2011 συνεδρίασε το ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ.
Τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για την πρόταση του Προέδρου της Σχολής για την εξεταστική, η οποία προέβλεπε: τριβδόμαδη εξεταστική 'Σεπτεμβρίου', αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 3/10, τριβδόμαδη εξεταστική Ιανουαρίου και τετραβδόμαδη εξεταστική Ιουνίου.

Η απόφαση του ΔΣ, που στηρίχθηκε ομόφωνα από τα μέλη του και απεστάλη στον Πρόεδρο, ήταν η εξής:
"Το ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σχολής για την εξεταστική, λόγω της απόφασης της Γ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Τρίτης 27/9/2011.
Η απόφαση επισυνάπτεται και ορίζει τετραβδόμαδη εξεταστική για όλους τους φοιτητές, με δυνατότητα για άμεση έναρξη της εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές και παράλληλα διασφάλιση της εξεταστικής για τα υπόλοιπα έτη, καθώς επίσης και έναρξη του εξαμήνου κανονικά στις 3 Οκτωβρίου. Επιπλέον, απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια να μειωθεί η διάρκεια της εξεταστικής σε λιγότερο από 5 εβδομάδες.
Ζητάμε άμεση διενέργεια Γ.Σ. Σχολής αύριο Παρασκευή 30/9/2011 για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της απόφασής μας."

Η απόφαση, όπως προαναφέρθηκε, γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Σχολής και αναμένουμε την απάντησή του για το αίτημά μας. (Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία επισυνάφτηκε -το πλαίσιο και το ψήφισμα- μπορείτε να δείτε εδώ: http://sfiapth1.blogspot.com/2011/09/2792011_28.html

Για το ζήτημα των λεωφορείων προς και από τα νοσοκομεία, τα περισσότερα μέλη του ΔΣ θέλησαν να συζητηθεί αύριο, σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ στις 11π.μ.

Wednesday, September 28, 2011

Συνεδρίαση ΔΣ

Αύριο Πέμπτη 29/9/2011 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ στις 11π.μ., με θέμα τη διεκδίκηση της εξεταστικής και την επαναφορά των λεωφορειακών γραμμών του Πανεπιστημίου προς και από τα νοσοκομεία.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σχολής δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς απουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθεί, όμως, πρόταση που έχει εκφράσει για την εξεταστική.

(Η συνεδρίαση του ΔΣ, ως γνωστόν είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές.)

Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης (27/9/2011)

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/9/2011 υπερψηφίστηκε το πλαίσιο "Ανοιχτή Σχολή", υποστηριζόμενο από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και από ανεξάρτητους φοιτητές.
Κατατέθηκαν επίσης τα εξής πλαίσια: Πλαίσιο ΠΑΣΠ, Πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα, Πλαίσιο Αγώνα, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τα ακόλουθα:

 Πλαίσια                                          Ψήφοι   
-Πλαίσιο ΠΑΣΠ                                42
-Πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα             19
-Πλαίσιο Ανοιχτής Σχολής              280
-Πλαίσιο Αγώνα                              127
-Λευκό                                             37                                              


Το πλαίσιο που υπερψηφίστηκε, προέβλεπε τα ακόλουθα:
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Την κάλυψη όλης της ύλης κάθε μαθήματος από το ένα χορηγουμενο έντυπο σύγγραμμα.
-Την απρόσκοπτη και άμεση συμμετοχή των φοιτητών σε ζητήματα του πανεπιστημίου.
-Αντίδραση του πανεπιστημίου, στηρίζοντας όλες τις παραπάνω διαφωνίες μας απέναντι στο νέο νόμο και συζήτηση επί αυτών στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.
-Οποιαδήποτε πρόταση για τη διενέργεια της εξεταστικής δεν αντιβαίνει στον εσωτερικό κανονισμό της Σχολής ή δεν θέτει σε κίνδυνο το εξάμηνο η τις κανονικές εξεταστικές.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
-Ανοιχτή Ιατρική Σχολή και έναρξη του εξαμήνου ΚΑΝΟΝΙΚΑ στις 3 Οκτωβρίου. Καμία μέρα χαμένη από το εξάμηνο.
-Ενημέρωση, σε συνεννόηση με το ΔΣ, όλων των φοιτητών σχετικά με τα φλέγοντα σημεία του νέου Νόμου.
-Διεκδίκηση από τη Διοίκηση της Σχολής διεξαγωγής των εξετάσεων των επί πτυχίω φοιτητών.
-Διενέργεια εξετάσεων για τους 6οετείς φοιτητές στο τέλος των Τριμήνων.
-Συμμετοχή του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις
-Άμεση επανασύσταση της ΕΦΕΕ και διενέργεια Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.


Επίσης, πέρασαν με πλειοψηφία τα ακόλουθα 2 ψηφίσματα:
1) Σχετικά με τη διεξαγωγή της εξεταστικής, το ψήφισμα προέβλεπε τις εξής διεκδικήσεις:
   - Διεξαγωγή εξεταστικής 4 (τεσσάρων) εβδομάδων για όλα τα έτη αμέσως μετά τη λήξη των καταλήψεων, όποτε είναι αυτή.
   - ΚΑΜΙΑ ορκωμοσία με βάση τα μαθήματα που δόθηκαν μέχρι 30/9 - ενιαία ορκωμοσία για όλους τους επί πτυχίω μετά την ολοκλήρωση της αναβεβλημένης εξεταστικής
   - Ορισμό ημερομηνιών εξετάσεων για τα μαθήματα που δεν δόθηκαν και επαναληπτικών εξετάσεων για τα μαθήματα που δόθηκαν από 1/9 έως 30/9.
   - Να μη δοθούν τα μαθήματα από Τετάρτη (28/9) έως Παρασκευή (30/9)



2) Ο ΣΦΙΑΠΘ ζητάει την άμεση αθώωση του Γιώργου Ματζούνη (φοιτητή Κτηνιατρικής), ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες (5 πλημμελήματα και 1 κακούργημα) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας στις 11 Οκτωβρίου 2011, για τη συμμετοχη του στο συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007 (πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επικείμενη τότε αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος), το οποίο υπέστη την επίθεση των ΜΑΤ με εκτεταμένη ρήψη χημικών και ασφυξιογόνων, ξυλοδαρμούς -οι οποίοι αποτέλεσαν την αιτία να ζητήσει το δικαστήριο τον έλεγχο των αστυνομικών οργάνων για παράβαση καθήκοντος- και σωρεία συλλήψεων. Με το ψήφισμα του ΣΦΙΑΠΘ ζητείται η άμεση αθώωση του προαναφερθέντος συναδέλφου και των υπόλοιπων 11 κατηγορουμένων.

Tuesday, September 27, 2011

Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ (Τρίτη, 27/9/2011)

Την Τρίτη 27/9/2011 και ώρα 14:00, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ με θέμα το νέο νόμο και τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων, καθώς και των μορφών που μπορεί να έχουν.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι βάσει ψηφίσματος της συνέλευσης της περασμένης Τρίτης είναι απαραίτητη η επίδειξη βιβλιαρίου σπουδών, πάσο ή βεβαίωσης σπουδών ταυτόχρονα με την ανάταση της χειρός κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Καταστατικό ΣΦΙΑΠΘ

Επειδή υπήρχαν πολλές παρανοήσεις και τα καταστατικά που πολλοί είχαμε στα χέρια μας ήταν ελλιπή και ιδιαίτερα παλιά, δημοσιεύεται το Καταστατικό του ΣΦΙΑΠΘ, όπως υπάρχει στο Πρωτοδικείο, για να έχει γνώση αυτού ο κάθε φοιτητής Ιατρικής:
















Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημεία τα οποία είναι παραποιημένα στο πρωτότυπο. Εφόσον δεν είναι σφραγισμένα, όμως, δεν ισχύουν, απλά κάποιος -στα τόσα χρόνια που υπάρχει το καταστατικό- έκανε παράτυπα τη διόρθωση όταν πήρε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο.

Friday, September 23, 2011

Αποτέλεσμα Γενικής Συνέλευσης 23ης/9/2011 (Αναβολή εξεταστικής για Δευτέρα & Τρίτη)

Από τα πρακτικά του Συλλόγου:

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23/9/2011, Γενική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε την αναβολή των εξετάσεων τη Δευτέρα 26/9 και την Τρίτη 27/9 και νέα Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ την Τρίτη 27/9, όπου ο Σύλλογος θα αποφασίσει αν και πώς θέλει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του.

Προτάσεις που κατατέθηκαν - Αποτελέσματα:

1ος Γύρος:
Α) Πρόταση για σύγκληση ΔΣ: 
Β) Πλαίσιο Αγώνα: 32
Γ) Πρόταση για αναβολή μαθημάτων Δευτέρα-Τρίτη
    & Συνέλευση την Τρίτη 27/9:  46
Δ)Ανοιχτή σχολή με μαθήματα Δευτέρα-Τρίτη
   &Συνέλευση την Τρίτη:  6
Ε) Να μη δοθούν μαθήματα μέχρι την Παρασκευή
    &  Συνέλευση την Τρίτη:  5
ΣΤ)Λευκό:  4


2ος Γύρος:
Β) Πλαίσιο Αγώνα: 38
Γ) Πρόταση για αναβολή μαθημάτων Δευ-Τρ & ΓΣ την Τρίτη: 46"


(Στη Συνέλευση παρευρέθησαν γύρω στα 100 άτομα, ενώ την απαρτία ορίζει το ΔΣ στα 84 άτομα.)

Thursday, September 22, 2011

Πρακτικά Συνεδρίασης του ΔΣ της 22ας/9/2011

- Πρόταση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στις 23/9/2011
- Πρόταση για διεύρυνση θεματολογίας της Συνέλευσης της 23ης/9/2011
- Πρόταση για συνέλευση στις 27/9/2011


1) Κατάθεση πρότασης από την ΠΑΣΠ για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για την εξεταστική:

   "Προτείνεται να διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή 23/9 και ώρα 12, Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ με θέμα τη διασφάλιση της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές.
   Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Σχολής αναβολή των εξετάσεων για την Παρασκευή 23/9 και λήξη των μαθημάτων των 6οετών μέχρι εκείνη την ώρα."

*Κατόπιν υποδείξεως κάποιων φοιτητών, ανατρέξαμε στο καταστατικό και συμπληρώθηκε στα πρακτικά από το Γραμματέα:
"Διευκρινίζεται ότι Έκτακτη Γ.Σ. πρέπει να προκηρυχθεί 2 τουλάχιστον ημέρες πριν τη διεξαγωγή της, οπότε και ανακοινούνται τα θέματα ημερησίας διατάξεως (καταστατικό ΣΦΙΑΠΘ).
Συνεπώς, όποιος στηρίζει την παραπάνω πρόταση, έχει λάβει γνώση για τη διάταξη του καταστατικού και λαμβάνει την ευθύνη παράκαμψής του με την έννοια του κατ' επείγοντος."

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Στηρίζει - Οικονόμου Μάνος
ΠΑΣΠ: Στηρίζει - Σχίζας Νίκος
ΠΚΣ: Λευκό - Λιούγκα Εύη
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Λευκό - Αθανασιάδου Μαρία
ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζουμε τις συνελεύσεις με θέμα το νόμο πλαίσιο - Χαρατσής Χρήστος

Η πρόταση, επομένως, πέρασε κατά πλειοψηφία, κατατέθηκε στη Γραμματεία της Σχολής και τα αιτήματα που περιλαμβάνονταν έγιναν δεκτά από τον Πρόεδρο.



2) Κατάθεση πρότασης από τις Αγωνιστικές Κινήσεις:

"Ως Αγωνιστικές Κινήσεις προτείνουμε στη Συνέλευση που θα συγκληθεί την Παρασκευή 23/9 να μπορεί ο κάθε φοιτητής να θέσει όποιο ζήτημα θέλει προς συζήτηση.
Σύμφωνα μ' αυτό, θεωρούμε πως το ζήτημα των εξεταστικών συνδέεται άμεσα με το νέο νόμο-πλαίσιο και οφείλουμε να συζητήσουμε και γι' αυτό."

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Λευκό, Οικονόμου Μάνος
ΠΑΣΠ: Λευκό, Σχίζας Νίκος
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ:      , Αθανασιάδου Μαρία
ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζει, Χαρατσής Χρήστος

-Αιτιολόγηση από το μέλος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας:
"Βάσει καταστατικού οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένη θεματολογία. Παρ' όλα αυτά είναι αυτονόητο (βάσει δημοκρατικών αρχών) ότι ο κάθε φοιτητής μπορεί να θέσει στο σώμα ερώτημα για ένταξη επιπρόσθετου ζητήματος στην αρχική θεματολογία. Υπό την έννοια αυτή, δε χρειάζεται να επικυρωθεί από το ΔΣ το αντίστοιχο σκέλος της πρότασης που κατατέθηκε.
Όσον αφορά την αυριανή Συνέλευση, συγκαλείται εντός των πλαισίων της απόφασης που λήφθηκε στην τελευταία Γ.Σ -όπως απορρέει από τη θεματολογία που έχει οριστεί. Ως εκ τούτου, το ΔΣ δεν είναι αρμόδιο όργανο να ανατρέψει την απόφαση του Συλλόγου και να αποφασίσει κάτι ενάντια σ' αυτήν (παραπομπή στην απόφαση της Γ.Σ.). Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τη Γενική Συνέλευση."

Συνεπώς, το ΔΣ δεν έλαβε κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα. (Την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης στην οποία έγινε επίκληση μπορείτε να δείτε εδώ: http://sfiapth1.blogspot.com/2011/09/blog-post_20.html)



3) Πρόταση για ορισμό Γενικής Συνέλευσης μετά από συλλογή υπογραφών:

"Έχουν συλλεχθεί 114 υπογραφές με αίτημα να οριστεί Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ την Τρίτη 27/9/2011 στις 14:00 στο αμφιθέατρο του Ανατομείου και με την εξής θεματολογία::
-Νόμος - πλαίσιο
-Συνέχεια κινητοποιήσεων."

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Στηρίζει, Οικονόμου Μάνος
ΠΑΣΠ: Στηρίζει, Σχίζας Νίκος
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Δε στηρίζει, Αθανασιάδου Μαρία
ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζει, Χαρατσής Χρήστος

-Αιτιολόγηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:
Έχοντας γνώση ότι το καταστατικό ορίζει τη συλλογή περισσότερων υπογραφών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στηρίζει για μία και μόνο φορά λόγω κατ' επείγοντος.

-Αιτιολόγηση από Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία:
Δεδομένης της ελλιπούς συλλογής υπογραφών (βάσει καταστατικού), συν του ότι η πρόταση είναι αντίθετη στην απόφαση της τελευταίας Συνέλευσης, δεν μπορώ να τη στηρίξω (Μαρία Αθανασιάδου, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ). Το ζήτημα να τεθεί στην αυριανή Συνέλευση και να αποφασίσει ο Σύλλογος.

Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία και ενημερώθηκε και η Γραμματεία της Σχολής.

Νέα Γενική Συνέλευση & Αναβολή των μαθημάτων την Παρασκευή 23/9

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, αποφασίστηκε Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ για αύριο (Παρασκευή 23/9) στις 12, με θέμα τη διεξαγωγή της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές.
Απευθύνθηκε αίτημα στον Πρόεδρο της Σχολής για αναβολή των μαθημάτων που θα εξετάζονταν αύριο, καθώς και για λήξη των μαθημάτων των 6οετών την ώρα αυτή, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Την Τρίτη 27/9 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στις 2μ.μ. για το νέο νόμο, μετά από κατάθεση αιτήματος υπογεγραμμένου από αριθμό φοιτητών, το οποίο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία το ΔΣ.

Αναλυτικά σε λίγο θα αναρτηθούν τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι κατόπιν ψηφίσματος που πέρασε στην τελευταία Γενική Συνέλευση, η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται με άρση του χεριού και ταυτόχρονη επίδειξη βιβλιαρίου ή πάσου (Για ειδικές περιπτώσεις -π.χ. πρωτοετείς- αρκεί βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία.)

Wednesday, September 21, 2011

Αποτέλεσμα σημερινής συνάντησης με τον Πρόεδρο

Σήμερα, Τετάρτη 21/9/2011, πραγματοποιήθηκε ΔΣ παρουσία πολλών -επί πτυχίω κυρίως- φοιτητών, για το θέμα της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. Το ΔΣ κατέληξε σε απόφαση-πρόταση προς τον Πρόεδρο της Σχολής, για διεξαγωγή της εξεταστικής αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα, για 4 εβδομάδες (με μετακίνηση ολόκληρου του αρχικού προγράμματος) και μετάθεση της ορκωμοσίας μετά την εξεταστική και σε κάθε περίπτωση πριν την ορκωμοσία ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι προσήλθαμε στο γραφείο του Προέδρου και μετά από αρκετή ώρα διαλόγου έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
1ον) Η εξεταστική για τα έτη 1ο έως 6ο, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 23/9 μέχρι την άλλη Παρασκευή 30/9 και μόνο για τα μαθήματα που υπήρχαν κανονικά στο πρόγραμμα. Χρονικά περιθώρια μεταφοράς της εξεταστικής (βάσει του ότι ο νόμος παραμένει ως έχει) δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι εγκύκλιος του Υπουργείου απαγορεύει ρητά την ταυτόχρονη διεξαγωγή εξετάσεων και μαθημάτων και για να ολοκληρωθεί ένα εξάμηνο απαιτούνται 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

2ον) Η εξεταστική για τους επί πτυχίω, μετά από επαφή του Προέδρου με το Υπουργείο -όπως είχε δεσμευθεί και στη συνάντηση της Δευτέρας ότι θα έπραττε- έχει αναγνωριστεί από εκείνους ως ιδιαίτερη περίπτωση. Αναμένουμε την απάντηση από τη νομική τους υπηρεσία και σε περίπτωση που είναι θετική, από Δευτέρα 26/9 θα δοθούν κανονικά τα μαθήματα που ήταν προγραμματισμένα για τη 2η εβδομάδα της εξεταστικής και για 4 εβδομάδες ακόμη. Η ορκωμοσία θα μετατεθεί αντίστοιχα, ενώ μετά από επικοινωνία της Γραμματείας με το ΔΟΑΤΑΠ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία να αναγνωρίζονται μαζικά τα πτυχία των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού.
Σε περίπτωση, όμως, που η απάντηση από το Υπουργείο είναι αρνητική, τότε θα πραγματοποιηθούν -αναγκαστικά- μόνο τα μαθήματα της τελευταίας εβδομάδας.

3ον) Για την άσκηση των 6οετών φοιτητών -που θίξαμε στη συνάντηση της Δευτέρας και δηλώθηκε πρόθεση να τακτοποιηθούν όσοι φοιτητές απουσίαζαν- η πρόταση του Προέδρου προς τις έδρες είναι να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας (στο κενό ανάμεσα στα τριβδόμαδα μαθήματα) και οι υπόλοιπες απουσίες να συμπληρωθούν με εφημερίες ή εθελοντικές παρουσίες τα Σαββατοκύριακα. Μόλις υπάρξει οριστική απάντηση και διευθέτηση του θέματος από τις έδρες, θα γίνει σχετική ανακοίνωση και από τη Γραμματεία.

Tuesday, September 20, 2011

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε ανεξάρτητο πλαίσιο υπέρ της ανοιχτής σχολής, βάσει του οποίου η σχολή παύει να τελεί υπό κατάληψη. (Κατατέθηκαν, επίσης και άλλα 2 πλαίσια από την Επιτροπή Αγώνα και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης.)

Το πλαίσιο το οποίο υπερψηφίστηκε όριζε τα ακόλουθα:
Πλαίσιο υπέρ της ανοιχτής Ιατρικής Σχολής για τη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ στις 20/9/2011
Το παρόν πλαίσιο συντάχτηκε με σκοπό την έκφραση της κοινής πρότασης μιας ομάδας φοιτητών Ιατρικής. Δεν έχει καμία πολιτική συγγένεια με οποιαδήποτε παράταξη ούτε κάποιο άλλο συμφέρον εκτός από την ομαλή λειτουργία της Σχολής μας και την ενίσχυση της ενότητας μέσα στη φοιτητική κοινότητα η οποία θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της φωνής του Συλλόγου.
Στις 30/8/2011 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έναρξη κινητοποιήσεων εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, με κύριο εκφραστή το φοιτητικό κίνημα. Οι αντιδράσεις αυτές στοχεύουν κυρίως είτε στην ανατροπή του νόμου είτε στη μη εφαρμογή του.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, ως επί το πλείστον, περιλαμβάνουν πορείες, γενικότερες εκδηλώσεις-δράσεις διαμαρτυρίας και, κυρίως, συντονισμένες καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα η Σχολή μας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τελώντας υπό κατάληψη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής, δεν παρατηρήθηκαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής. Ενδεικτικά, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει:
·           Το διχασμό των φοιτητών αναφορικά με το δίπολο «ανοιχτή σχολή – κατάληψη», με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό τους από την ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το νέο Νόμο.

·           Την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με
o     απώλεια επαναληπτικών εξετάσεων προπτυχιακών και επί πτυχίω φοιτητών, με δυσχέρεια επαναπρογραμματισμού τους.
o     αναστολή του ερευνητικού έργου των μεταπτυχιακών, διδακτορικών, μεταδιδακτορικών φοιτητών και μελών ΔΕΠ.
o     δημιουργία ορατού κινδύνου απώλειας του χειμερινού εξαμήνου.
·           Η γενίκευση των αιτημάτων της κατάληψης και σύνδεσή τους με προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας, οδήγησε σε μη ρεαλιστικές, δύσκολα πραγματοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες αποπροσανατόλισαν ακόμη περισσότερο τους φοιτητές.
Η υγιής διεκδίκηση του φοιτητικού συμφέροντος απέναντι στο νέο Νόμο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανοιχτή Σχολή. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι εκείνοι που χωρίς να έχουν πρώτα ενημερώσει αντικειμενικά το σύνολο των φοιτητών για το περιεχόμενο και τις προεκτάσεις του νέου Νόμου, προτείνουν ή υποκινούν το κλείσιμο της Σχολής μας.
Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως η αναλογία του πλήθους που ψηφίζει τις καταλήψεις στις Γενικές Συνελεύσεις σε σχέση με αυτό που πρακτικά τις στηρίζει είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο περισσότερος κόσμος είναι απαθής και επαναπαύεται απλά στο γεγονός ότι χάνουμε μέρες μαθημάτων. Έτσι μετατρέπεται η κατάληψη από ισχυρό μέσο πίεσης στα χέρια μας στον πιο άγονο τρόπο διαμαρτυρίας.
Το ουδέτερο περιβάλλον μιας ανοιχτής Σχολή διευκολύνει την ενημέρωση των φοιτητών και αυξάνει την πιθανότητα συμμετοχής τους στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές από τις άμεσες συνέπειες του νέου Νόμου (πχ διανομή συγγραμμάτων). Απελευθερώνονται, με αυτόν τον τρόπο, από την «αναγκαστική» ψήφο σχετικά με το δίπολο «ανοιχτή σχολή – κατάληψη», διαμορφώνοντας ουσιαστικές, μαζικές και ευκολότερα πραγματοποιήσιμες προτάσεις.
Ο νόμος, παρά την ισχυρή πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε (πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα), δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, η προσαρμογή των διατάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος, μέσα από τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του, είναι μια κατάσταση που επιτρέπει τη γόνιμη άσκηση πίεσης. Αυτή μπορεί να γίνει συστηματική με ένταξη ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού της Σχολής (προεδρείο, μεταπτυχιακοί – διδακτορικοί φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) στο διάλογο σχετικά με το νέο Νόμο, γεγονός που υποβοηθείται από την καίρια θέση της Σχολής στο ΑΠΘ από πλευράς τόσο χρηματοδότησης, όσο και ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Η κατεύθυνση της συζήτησης πρέπει να στραφεί στον προσδιορισμό των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της Σχολής με σκοπό τη δημιουργία προτάσεων προς υποβολή στη διοίκηση, ώστε να ληφθούν υπόψη στη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού της Ιατρικής Σχολής. Η ιδιαίτερη θέση της Σχολής στο ΑΠΘ, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μας δίνει τη δυνατότητα, με την προϋπόθεση της ενότητας Συλλόγου – Διοίκησης, να επηρεάσουμε και τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του ΑΠΘ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κανένας αγώνας και καμία επανάσταση δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες, αλλά όχι υπονομεύοντας τον ίδιο μας τον εαυτό και ούτε αφαιρώντας το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία του Πανεπιστήμιου. Το φοιτητικό κίνημα έχει θέση στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα, αλλά όχι με τον παραδοσιακό εσωστρεφή τρόπο και την απομόνωση στην οποία οδηγεί η κατάληψη της σχολής.
Προτείνουμε:
·           Άμεση λήξη της κατάληψης και άνοιγμα της Ιατρικής Σχολής.

·           Ενημέρωση, σε συνεννόηση με το ΔΣ, όλων των φοιτητών σχετικά με τα φλέγοντα σημεία του νέου Νόμου.
·           Νέα Γενική Συνέλευση στις αρχές Νοεμβρίου, αφού έχει πραγματοποιηθεί η παραπάνω ενημέρωση και η τριβή των φοιτητών με τα δεδομένα του νέου Νόμου στην πράξη, οπότε και θα έχει μεγαλύτερο νόημα και αντίκρισμα η όποια συζήτηση ακολουθήσει.

·           Διεκδίκηση από το προεδρείο της Σχολής διεξαγωγής των εξετάσεων των επί πτυχίω φοιτητών.




  Επίσης, στη Συνέλευση πέρασαν με πλειοψηφία τα ακόλουθα 2 ψηφίσματα:
1) "Ανεξαρτήτως της απόφασης της ΓΣ του ΣΦΙΑΠΘ, απαιτούμε να αναβληθούν οι εξετάσεις της Τετάρτης 21/9/2011 για τη μεγαλύτερη προετοιμασία των συμφοιτητών μας."

2) "Προτείνουμε, από την επόμενη συνέλευση και για κάθε συνέλευση η ψηφοφορία να πραγματοποιείται με την άρση του χεριού και την ταυτόχρονη επίδειξη του βιβλιαρίου σπουδών ή του φοιτητικού πάσου.
Στην περίπτωση (π.χ. πρωτοετείς) που δεν υπάρχει δυνατότητα για τίποτα από τα ανωτέρω, αρκεί η επίδειξη μιας βεβαίωσης σπουδών από την αντίστοιχη γραμματεία."



Αύριο στις 10π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ. Επιθυμητή η παρουσία όσων έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν, καθώς θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ρυθμιστούν τα ζητήματα εξεταστικής και μαθημάτων.

Monday, September 19, 2011

Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ

Αύριο Τρίτη 20/9 θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ για το νέο νόμο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Sunday, September 18, 2011

Συνεδρίαση του ΔΣ & Συνάντηση με τον Πρόεδρο (για τους 6οετείς & επί πτυχίω φοιτητές)

Αύριο Δευτέρα 19/9 στις 11 η ώρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ για το ζήτημα των 6οετών και επί πτυχίω φοιτητών, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους -ιδίως στους ενδιαφερόμενους, ενώ στις 12 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σχολής για το θέμα αυτό.

Wednesday, September 14, 2011

Πρόγραμμα της κατάληψης

Το πρόγραμμα το οποίο αποφασίστηκε από το συντονιστικό κατάληψης για το διάστημα 15-20/9 -όπως αυτό αναρτήθηκε από το μπλογκ της κατάληψης- είναι το εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 15/9
7.45: Παρέμβαση στο Ιπποκράτειο – Σπάσιμο κλινικών
9.00: Παρέμβαση στις εγγραφές πρωτοετών
12.00: Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία με συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο
16.00: Συλλογική κουζίνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/9
7.45: Παρέμβαση στο Παπαγεωργίου – Σπάσιμο κλινικών
9.00: Παρέμβαση στις εγγραφές πρωτοετών
16.00: Συλλογική κουζίνα
18:00: Συμμετοχή στο κεντρικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων
22.00: Υπαίθρια προβολή ταινίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9
12.00: Συμμετοχή στην πορεία στην περιοχή της Τούμπας με συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο
16.00: Συλλογική κουζίνα
17.00: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την παιδεία,το ρόλο της εκπαίδευσης, την κοινωνία και τα αιτήματα του αγώνα
23.00: Πάρτυ στην κατειλημμένη Ιατρική Σχολή

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9
15.00: Συλλογική κουζίνα
17.00: Συντονιστικό κατάληψης Ιατρικής

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9
7.45: Παρέμβαση – Σπάσιμο κλινικών
9.00: Παρέμβαση στις εγγραφές πρωτοετών
16.00: Συλλογική κουζίνα
22.00: Υπαίθρια προβολή ταινίας

ΤΡΙΤΗ 20/9
7.45: Παρέμβαση – Σπάσιμο κλινικών
9.00: Παρέμβαση στις εγγραφές πρωτοετών
14.00: Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής

Νέα από την κατειλημμένη σχολή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα πολύωρο συντονιστικό της κατάληψης. Εκτός των άλλων, διαμορφώθηκε πρόγραμμα των δράσεων για τις ημέρες που η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη. Για αύριο (Πέμπτη 15/9), το πρόγραμμα αναφέρει την πανεκπαιδευτική πορεία με συγκέντρωση στις 12:00 στο Πολυτεχνείο (περιλαμβανόταν και στο πλαίσιο που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση).

Αναλυτικά το πρόγραμμα σύντομα και στο μπλογκ http://katalipsi-sfiapth.blogspot.com/

Συντονιστικό Κατάληψης

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό της κατάληψης στις 4μ.μ.

Tuesday, September 13, 2011

Αποτέλεσμα Γενικής Συνέλευσης

Στην 3η κατά σειρά Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ για το νέο νόμο, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης. Η σχολή τελεί υπό κατάληψη μέχρι την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση.


Κατατέθηκαν 3 πλαίσια: Πλαίσιο ΔΑΠ, Πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα και Πλαίσιο Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης, ενώ το τελευταίο που υπερψηφίστηκε από το Σύλλογο προέβλεπε τα εξής:

"Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η μαζική πορεία στη ΔΕΘ με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από όλη την Ελλάδα,εργαζόμενων σωματείων, συλλόγων,αγανακτισμένων καθώς και όλου του αγωνιζόμενου κόσμου.  Το μήνυμα που στείλαμε το Σάββατο είναι ότι το φοιτιτικό κίνημα ξέρει να οργανώνεται και να αγωνίζεται  σε συμπόρευση με ολόκληρη τη κοινωνία και ότι  δε κάνει βήμα πίσω, παρόλη τη τρομοκρατία και τη καταστολή.Οι αστυνομίκες δυνάμεις δεν αρκέστηκαν σε μια εβδομάδα αστυνομοκρατίας εντός της πόλης ούτε ακόμα στην καταστολή την ημέρα της πορείας με σκοπό να τρομοκρατήσουν τη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας που αγωνίζονται για το πανεπιστήμιο ,τα εργασιακά τους δικαιώματα και αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ως μόνο στόχο έχει την ισοπέδωση των  δικαιωμάτων μας και κάθε κοινωνικής κατάκητησης. Να ξέρουν όμως ότι η νεολαία δεν τρομοκρατείται.Κανένα μέτρο καταστολής δεν μπορεί να σταματήσει τους κοινωνικούς αγώνες που θα δώσει ο κόσμους της εργασίας μαζί με τη νεολαία το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο φόντο της ύφεσης και της παγκόσμιας κρίσης, την ώρα που τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλουν οι αγορές επεκτείνονται παντού και οι εργαζόμενοι και η νεολαία ξεσηκώνεται σιγά σιγά σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, το μπλοκ της εξουσίας (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΔΗ.ΣΥ) αποπειράται ακόμα ένα χτύπημα. Μετά την προκλητική ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι, συνέχεια των υπόλοιπων αντιδραστικών μέτρων, έρχεται ο νέος νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια.
Η σύνταξη και ψήφιση του νόμου εντός του καλοκαιριού, πριν καν αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά, αποτελεί ένα βρώμικο στοίχημα πάνω στις πλάτες των φοιτητών, αλλά και των εργαζομένων, δείχνοντας πως ακόμα και η βιτρίνα της «λαϊκής εντολής» ή της «εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων» έχει πέσει τελείως. Το κοινοβουλευτικό σύστημα πλέον με περίσσεια κυριολεξία αποδέχεται την πραξικοπηματική επιβολή της εξουσίας του.
Ο νόμος αυτός έρχεται να αλλάξει ριζικά το σκηνικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να απελευθερώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόλο που έχει στο σύστημα, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Πρόκειται για μια ταχύτατη αντιμεταρρύθμιση-σοκ που αναπροσαρμόζει βίαια την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και η επίθεση. Δεν αποτελεί ένα ουρανοκατέβατο σχέδιο, αλλά συντονισμό με όλες τις ευρωπαϊκές επιταγές και συνθήκες για την εκπαίδευση.

Ο νέος αυτός νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθεί ένα μοντέλο εργαζομένου σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα προωθώντας ελαστικές μορφές εργασίας, συρρίκνωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικότερα την εργασιακή επισφάλεια. Το Σύμφωνο 1ης απασχόλησης σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε, θεωρεί τους νέους εργαζόμενους ως μια ειδική κατηγορία που με ηλικιακά, και μόνο, κριτήρια θα πρέπει να πληρώνεται λιγότερο από το υπόλοιπο σώμα των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θεσμοθετείται τριετής μαθητεία για νέους άνεργους με απολαβές γύρω στα 350 – 400 ευρώ, αλλά και δημιουργία “Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης” που θα αφορά τις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα αμείβονται με 550 ευρώ, έναντι των 740 ευρώ που ορίζει η τελευταία σύμβαση. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια άνευ όρων παράδοση της νεολαίας στις ορέξεις της εργοδοσίας που με τη σειρά της σημαίνει ότι η δική μας γενιά θα είναι αυτή που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος για την έξοδο της χώρας από την κρίση προσφέροντας φτηνή κι ελαστική εργασία προκειμένου να συντηρηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει:

Διάλυσης της δημόσια και δωρεάν εκπαίδευσης
1.αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, δηλαδή μειώνει το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης του και συνδέει το υπόλοιπο με την αξιολόγηση. Επίσης, προβλέπει την αναζήτηση χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της αγοράς, δηλαδή ιδιώτες-χορηγοί, όπως μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στην περίπτωση της ιατρικής, θα έχουν λόγο στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής με αποτέλεσμα συγκρότηση εφήμερων προγραμμάτων σπουδών και άρα πτυχίων με μικρής διάρκειας αξία στην αγορά εργασίας αλλά και τον έλεγχο των παρεχόμενων γνώσεων. Τέλος, η μείωση της χρηματοδότησης θα σημάνει επιβολή διδάκτρων, με την ίδια ακριβώς λογική με την οποία επιβλήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, όπως προβλέπεται ότι μπορεί να συμβεί με συνοπτικές διαδικασίες από το νέο νόμο.
2.περικοπή συγγραμμάτων: το σύγγραμμα ορίζεται ως ένα βιβλίο και όχι ως το απαιτούμενο σύνολο βιβλίων για κάθε μάθημα, δηλαδή ένα μόνο βιβλίο για τη βιοχημεία κοκ. και καμία πρόβλεψη για τους άτλαντες, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αγορά ενός αριθμού βιβλίων από τους φοιτητές και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής  πλήρους κατάργησης του δωρεάν βιβλίου με τη θέσπιση του ηλεκτρονικού βιβλίου, όπως αρχικά είχε την πρόθεση να κάνει το υπουργείο.
3.περιορισμός των φοιτητικών παροχών, δηλαδή της στέγασης και της σίτισης
4.θέσπιση του φοιτητικού δανείου, γεγονός το  οποίο επιβεβαιώνει και στην πράξη ότι η εκπαίδευση δε θα είναι πια δωρεάν.

Επίθεση στα δικαιώματα των πτυχίων
  • Αντικατάσταση της έννοιας «πτυχίο» με την έννοια «τίτλος σπουδών».
  • Σπάσιμο σπουδών σε 3 κύκλους: 1ος, 2ος(μεταπτυχιακές σπουδές) 3ος(διδακτορικό) που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση της έννοια των σπουδών σύντομου κύκλου (σα να λέμε 0,5ος κύκλος) που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες και είναι κάτι το …ενδιάμεσο.
  • Εισαγωγή των «γενικών» και «ειδικών» προγραμμάτων σπουδών για ακόμα μεγαλύτερη …ποικιλομορφία στις αποχρώσεις των αποφοίτων.
Εν ολίγοις, μιλάμε για την πλήρη διάλυση του πτυχίου. Οι απόφοιτοι μυριάδων ταχυτήτων που θα προκύπτουν μέσα από αυτή τη σούπα θα είναι οι αυριανοί αναλώσιμοι ελαστικά εργαζόμενοι, άνεργοι, δια βίου περιπλανώμενοι. Θα έχουν εμπεδώσει ότι μέσα από μια ατομική διαδρομή πιστωτικών μονάδων να βγουν στη σύγχρονη ζούγκλα και τον ανταγωνισμό χωρίς να τους εξασφαλίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.
Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν στοχευμένα στρατιές νέων εργαζομένων χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους απέναντι στον εργοδότη, αφού δεν θα υπάρχει το ενιαίο πτυχίο που τους κατοχυρώνει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
Αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων: όχι μόνο αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισάγονται μέσω κατατακτήριων εξετάσεων σε δημόσια πανεπιστήμια. Μετά το πέταγμα χιλιάδων αποφοίτων λυκείου εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου, καλλιεργούν την αυταπάτη της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επίθεση στους κοινωνικούς αγώνες
Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση του ασύλου. Εκτός από μία δεδομένη κατάκτηση χρόνων του ελληνικού μαζικού κινήματος, το άσυλο αποτελεί το σημείο στο οποίο κάθε κοινωνικός αγώνας ολοκληρώνεται και συναντά τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι αυτό που εξασφαλίζει την προστασία του από το «νομικό κυνήγι» του κάθε καθεστώτος και το βασικό του δικαίωμα να αμφισβητεί την τάξη πραγμάτων. Η ποινικοποίηση κάθε αγώνα, η αναγόρευση κάθε απεργίας ως καταχρηστικής και παράνομης από τις εισαγγελικές αρχές τα τελευταία χρόνια, είναι ενδεικτικό των βλέψεων του μπλοκ εξουσίας για τα πανεπιστήμια αλλά και ενδεικτικό της προσπάθειάς τους για μια κοινωνία αιώνια συντηρητική.
Επιπλέον, στο μοτίβο ενσωμάτωσης και καταστολής οποιουδήποτε διαφορετικού λόγου αρθρώνεται μέσα στη πανεπιστημιακή κοινότητα (ανάπτυξη κινημάτων, εναντίωση σε παραβατικές συμπεριφορές καθηγητών) κινούνται και τα πειθαρχικά συμβούλια. Θα βλέπουμε συχνά να επιβάλλονται ποινές στους φοιτητές που θεωρούνται ότι «παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία» και μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε διαγραφή τους από το τμήμα.
Θεσπίζονται  <<συμβούλια>> και <<συνήγοροι>> δήθεν στην υπηρεσία του φοιτητή, ενώ προβλέπεται <<συμβολική εκπροσώπηση>> στα νέα όργανα διοίκησης σε ρόλο παρατηρητή, και ακόμα χειρότερα, <<συνενόχου>> στη σκληρή πολιτική που θα αποφασίζεται σε βάρος όλου του φοιτητικού σώματος.
Ακόμη παραπέρα, ισοπεδώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης συλλογικών αγώνων, αφού χτυπιούνται τα συλλογικά συμφέροντα και η ενιαιότητα των πτυχίων , ενώ προωθείται η εξατομίκευση των σπουδών και η ανταγωνιστικότητα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντατικοποίησης που δε θα επιτρέπει <<να σηκώσουμε κεφάλι>>.

Εντατικοποίηση ρυθμών σπουδών
Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πλέον πολύ πιο αυστηρό. Οι φοιτητές, αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνουν την ιδιότητά τους. Επιπλέον, εντατικοποιούνται πλήρως μέσω μιας σειράς αλλαγών όπως είναι:
  • Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια). Σύμφωνα με αυτό, ο φοιτητής είναι αναγκασμένος να ασχολείται μόνο με τη σχολή του προκειμένου να καταφέρει να πάρει πτυχίο στο αυστηρό όριο που ορίζεται από το νομοσχέδιο.
  • Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές, με απουσίες και με συνεχείς εξετάσεις και υποχρεωτικές εργασίες, δημιουργώντας ένα πιο ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης.
  • Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων, με τις οποίες δεν επιτρέπεται στον φοιτητή να παρακολουθήσει μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου αν δεν έχει εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα του προηγούμενου.
  • Εισάγεται ο θεσμός της <<μερικής φοίτησης>> για όσους αποδεδειγμένα εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα δίνοντας δυνατότητα αποφοίτησης στα 2ν έτη.
  • Αυστηροποιείται η διάρκεια του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες.
  • Μπαίνει για πρώτη φορά όριο αποτυχιών στην εξέταση των μαθημάτων. Ξεπέρασμα των τριών αποτυχιών συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή.
Αλλαγές στη διοίκηση του πανεπιστημίου
Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο. Σ΄ αυτά θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακά μέλη, διορισμένα από το υπουργείο: στελέχη τραπεζών, επιχειρηματίες ,manager, κλπ. Παρά τις καταγγελίες των πρυτάνεων κατά του νόμου, ως φοιτητές διαχωριζόμαστε απ’ αυτούς που υπήρξαν απόλυτοι εκφραστές των συμφερόντων του κράτους και των επιχειρήσεων, και συνεργάτες της καταστολής των κινημάτων στο παρελθόν. Επιλέγεται μια ακόμη πιο αντιδραστική μορφή διοίκησης, που θα εξασφαλίζει και τυπικά το διορισμό της από το κράτος και τους φίλους του, προσπαθώντας να κατοχυρώσει και νομικά την αντίθετη θέση του φοιτητικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του Ιδρύματος, η κατανομή της χρηματοδότησης, το περιεχόμενο της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας θα καθορίζονται από ξένους προς το Πανεπιστήμιο παράγοντες. Τα προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται όλο και περισσότερο με βάση της ανάγκες των επιχειρήσεων ,οι οποίες θα χρηματοδοτούν το κάθε ίδρυμα συνδέοντας ακόμη περισσότερο τις σπουδές με τις ανάγκες της αγοράς.

Υγεία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής αποτελούν και οι αλλαγές στην υγεία. Οι συνεχείς συγχωνεύσεις κλινικών, το πάγωμα των προσλήψεων, η καθυστέρηση πληρωμών συνθέτουν το εκπληκτικό πλάνο που θα «σώσει την πατρίδα», όπως συχνά λένε και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν το απόλυτο άνοιγμα στις ιδιωτικό κεφάλαιο στην υγεία, μαζί με τις πρόσφατες αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά στο κέντρο αυτών των αλλαγών είναι και η εκμετάλλευση του εργαζόμενου ιατρού και ασφαλισμένων.
Με βάση το νέο νόμο και την καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων οι απόφοιτοι εντάσσονται ατομικά στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη θέσπιση ατομικών. Αυτή η αλλαγή έχει ήδη γίνει στην αγορά εργασίας και το ενιαίο πτυχίο αποτελούσε παραφωνία στο νέο εργασιακό τοπίο-μεσαίωνα. Πιο συγκεκριμένα, για τους φοιτητές ιατρικής αυτό θα σημάνει το επόμενο διάστημα αλλαγή του τρόπου ένταξης στην ειδικότητα με κατάργηση της λίστας αναμονής και επιβολή εξετάσεων. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι δε θα παίρνουν όλοι ειδικότητα (κάποιοι θα δουλεύουν για πάντα σε κέντρα αισθητικής), αλλά ούτε και την ειδικότητα που θέλουν.

Ο τελευταίος καιρός χρωματίστηκε από το έντονο χρώμα των άγριων απεργιών της 28 και 29 ιούνη, από τον κατακλυσμό των πλατειών και τις δεκάδες κινητοποιήσεις σε διάφορους εργασιακούς κλάδους.Η εξέγερση ενάντια σε αυτή αλλά και κάθε άλλη κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των αναγκών της νεολαίας και των εργαζομένων είναι δεδομένη. Με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις θα βρούμε τον κόσμο της εργασίας για ένα ενιαίο και μεγάλο μέτωπο, ώστε να μας βρουν μπροστά τους.Η σύγκρουση με το νέο νόμο δεν είναι μια συντεχνιακή μάχη των φοιτητών, αλλά η αρχή ενός κινήματος που θα συγκλονίσει τις ρίζες των από πάνω και θα θέσει κοινωνικά ζητήματα.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ.
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΡΑΓΑΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΧΑΕ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΕ-ΔΝΤ
  • καταργηση του τρομονομου
  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΏΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΒΕ. ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, πτυχίων, σχολών, ιδρυμάτων. Μόνος αρμόδιος για τις υποθέσεις μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ν. 3863/2010 ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΠΑΙΔΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥς ΑΠΟΦΟΙΤΟΥς. ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΕ ΙΕΚ/ΚΕΣ/ΚΕΚ
  • ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ  ΔΟΥΛΕΙΑ.
  • ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ, 35-ωρο – 5μερο – 7ωρο. Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
  •  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ – ΠΛΗΡΗΣ, ΙΣΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους)
  • Κατάργηση της δράσης κάθε λογής εργολάβων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονται υπό αυτό καθεστώς (πχ καθαρίστριες), επαναπρόσληψη προσωπικού για την κανονική λειτουργία της λέσχης, αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, για όλους τους φοιτητές
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΕΡΙΟΔΩΝ.
 ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 20/9 ( δεν πραγματοποιούνται οι κλινικές των εκτοετών φοιτητών)
  • ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗ 20/9 ΣΤΙΣ  13:00 ΣΕ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗς ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/9 ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • Σύσταση ανοιχτής σε όλους συντονιστικής επιτροπής, υπόλογης σε αυτήν για την υλοποίηση της απόφασης και για τον καθορισμό των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του συλλόγου.
  • Συντονισμό με γενικές συνελεύσεις φοιτητών – σπουδαστών που κινούνται σε  ανάλογη κατεύθυνση με τη δικιά μας ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ. Επιδιώκουμε και συντονισμό με τους αγωνιζόμενους μαθητές και τα εργατικά σωματεία και του αγωνιζόμενου λαού των πλατειών. "

Monday, September 12, 2011

Νέα Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ στις 13/9/2011

Αύριο Τρίτη 13/9 και ώρα 1μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ αναφορικά με την πορεία των κινητοποιήσεων για το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως αποφασίστηκε από τη Συνέλευση της περασμένης Τρίτης.

Friday, September 9, 2011

Tuesday, September 6, 2011

Αποτέλεσμα Γενικής Συνέλευσης

Στη σημερινή Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ (της Τρίτης 6/9/2011), υπερψηφίστηκε το Πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης. Η σχολή τελεί υπό κατάληψη μέχρι την Τρίτη 13/9, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και νέα Γενική Συνέλευση.

Κατατέθηκαν 4 πλαίσια από τους εξής (κατά τη σειρά που κατατέθηκαν): ΠΑΣΠ, Επιτροπή Αγώνα, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής, Πλαίσιο Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης.


Το πλαίσιο το οποίο υπερψηφίστηκε προβλέπει τα ακόλουθα:
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ.
-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ.
-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΡΑΓΑΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΧΑΕ.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΕ-ΔΝΤ
-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ
-ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΒΕ. ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, πτυχίων, σχολών, ιδρυμάτων. Μόνος αρμόδιος για τις υποθέσεις μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις.
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ.
-ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ν.3863/2010 ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
-ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΕ ΙΕΚ/ΚΕΣ/ΚΕΚ.
-ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
-ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ, 35ωρο, 5μερο, 7ωρο. Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΠΛΗΡΗΣ, ΙΣΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους)
-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ. Μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς (π.χ. καθαρίστριες), επαναπρόσληψη προσωπικού για την κανονική λειτουργία της λέσχης, αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πλλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
-ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
-ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, για όλους τους φοιτητές
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
-ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΕΡΙΟΔΩΝ.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
-ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 13/9 (δεν πραγματοποιούνται οι κλινικές των εκτοετών φοιτητών)
-ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗ 13/9 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΕ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ
-ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, υπόλογης σε αυτήν για την υλοποίηση της απόφασης και για τον καθορισμό των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του συλλόγου.
-ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/9 ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9 ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.
-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΙΘΑΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ.
-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
-ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ που κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση με τη δικιά μας ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ. Επιδιώκουμε και συντονισμό με τους αγωνιζόμενους μαθητές και τα εργατικά σωματεία και του αγωνιζόμενου λαού των πλατειών.
-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

Monday, September 5, 2011

Νέα Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ στις 6/9/2011

Αύριο Τρίτη 6/9 και ώρα 1μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ για την πορεία των κινητοποιήσεων για το νέο νόμο, κατόπιν αποφάσεως της Συνελεύσεως της περασμένης Πέμπτης.

Friday, September 2, 2011

Ο νέος Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ιδού ο καινούριος Νόμος από την ιστοσελίδα της Βουλής, για να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε φοιτητής τι πραγματικά ορίζεται σ' αυτόν: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/D-DIAEI-pap.pdf

Αποτέλεσμα Γενικής Συνέλευσης 1/9/2011

Στη χθεσινή συνέλευση του ΣΦΙΑΠΘ για το νέο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση επικράτησε το "Κοινό Πλαίσιο" -θα αναρτηθεί μόλις φτάσει στα χέρια του Γραμματέα- και ως αποτέλεσμα η σχολή τελεί υπό κατάληψη μέχρι την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει εκ νέου Γενική Συνέλευση. (Η ακριβής ώρα θα αναρτηθεί μόλις οριστεί.)