Tuesday, May 15, 2012

Ψηφίσματα τελευταίας συνεδρίασης ΔΣ (15/5/2012)

Κύριο θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. ήταν οι εκλογές της 16ης Μαΐου 2012 και πιο συγκεκριμένα:
Α) η κατάρτιση του εκλογικού κανονισμού
Β) ο καθορισμός των μελών της εφορευτικής επιτροπής
Γ) η κατάθεση των ψηφοδελτίων
Δ) η εύρεση τρόπου τύπωσης και πληρωμής των ψηφοδελτίων.


Α) 1) Τον εκλογικό κανονισμό (όπως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία) διαβάστε τον εδώ: http://sfiapth1.blogspot.com/2012/05/2012.html

     2) Οι προτάσεις (ψηφίσματα) που κατατέθηκαν σχετικά με τα επιμέρους άρθρα του εκλογικού κανονισμού είναι οι εξής:

α) ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ & ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: (Σχετικά με το άρθρο 4 του κανονισμού - κατατέθηκε από Ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής)

"Προκειμένου να συσταθεί Ταμείο του ΣΦΙΑΠΘ (και να καλυφθούν, επίσης, τα τρέχοντα έξοδα των εκλογών) προτείνεται (με κριτήρια την προβλεπόμενη από το καταστατικό αυτοχρηματοδότηση του ΣΦΙΑΠΘ και την ισοτιμία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι):
i) ο κάθε φοιτητής που προσέρχεται στην κάλπη να δίνει την εισφορά του 1€.
ii) ο κάθε υποψήφιος να δίνει την εισφορά του 1€."


-ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (5): Δε στηρίζει. Έχει τεθεί ήδη προς ψήφιση για προαιρετική εισφορά των φοιτητών.
-ΠΑΣΠ (3): Δε στηρίζει. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη παρθεί απόφαση. Το ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ δεν μπορεί να υποχρεώσει τα μέλη του να πληρώνουν για να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές.
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Στηρίζει
-ΠΚΣ: -
-ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζει



β) ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ  (Σχετικά με το άρθρο 9 του εκλογικού κανονισμού- κατατέθηκε από Κ.ΑΡ.Φ.Ι. - Ε.Α.Α.Κ.)

"Να μην αποκλειστεί κανένας συνδυασμός λόγω αδυναμίας πληρωμής των ψηφοδελτίων."

-ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (5): Στηρίζει
-ΠΑΣΠ (3): Στηρίζει
-Ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής: Στηρίζει
-ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζει


γ) 2η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (Σχετικά πάλι με το άρθρο 9 του κανονισμού - κατατέθηκε από ΚΑΡΦΙ - ΕΑΑΚ)

"Να μην ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία αν έχει αδυναμία, λόγω οικονομικών δυσκολιών, ένας συνδυασμός να εκδόσει ψηφοδέλτια."

-ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Δε στηρίζει. Η εκλογική διαδικασία περιλαμβάνει την κατάθεση των ψηφοδελτίων στην εφορευτική επιτροπή. Αν κάποιος δεν καταθέσει ψηφοδέλτια να του επιτρέπεται να σημειωθεί στο Λευκό ψηφοδέλτιο το όνομα του συνδυασμού και ο υπόψηφιος προτίμησης.
-ΠΑΣΠ: Δε στηρίζει. Συμφωνούμε απόλυτα να μην αποκλειστεί κανένας από την εκλογική διαδικασί. Από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμενοι την οικονομική αδυναμία ορισμένων παρατάξεων να εκδόσουν ψηφοδέλτια, προτείνουμε να επιτραπεί να σημειώνεται πάνω στο λευκό το όνομα του συνδυασμού και να προσμετράται στην εκάστοτε παράταξη.
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Στηρίζει
-ΠΚΣ: -
-ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Στηρίζει




Β) ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: (Βάσει άρθρου 13)

Η εφορευτική επιτροπή θα είναι 4μελής (συν 4 αναπληρωματικοί) με τα μέλη (βάσει του άρθρου 13 του κανονισμού) να έχουν οριστεί από ένα για κάθε μία από τις παρατάξεις: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, που συμμετέχουν στο ΔΣ, ενώ η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ δεν όρισε κάποιο επιπλέον μέλος.




Γ) Κατατέθηκε μία πρόταση σχετικά με τη μορφή των ψηφοδελτίων:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: (Κατατέθηκε από Ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής)

"Δεδομένου ότι το Δ.Σ. πρέπει να απαρτίζεται από 11 συγκεκριμένα μέλη (αυτούς που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές) και προκειμένου να μπορεί ο κάθε φοιτητής να εκλέγει τους υποψηφίους που κρίνει καταλληλότερους, προτείνεται η κατάθεση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για όλους τους υποψηφίους.
Η πρόταση αυτή επιβάλλεται, επίσης, και από τα ανύπαρκτα οικονομικά του ΣΦΙΑΠΘ, δεδομένου ότι θα περιορίσει δραστικά τα έξοδα."

-ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (5): Δε στηρίζει. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν εκφράζει την πολυφωνία των φοιτητικών συλλόγων.
-ΠΑΣΠ (3): Δε στηρίζει. Δεδομένης της ολοκληρωμένης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης που εκφράζει η κάθε παράταξη μέσα στη σχολή δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου . Από εκεί και πέρα το δικαίωμα οποιουδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στις φοιτητικές εκλογές παραμένει αναφαίρετο.
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Πρωτοβουλία ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Στηρίζει
-ΠΚΣ: Δε στηρίζει. Οι φοιτητές και μέσα στο πανεπιστήμιο στηρίζουν με την ψήφο τους την γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο πολιτικός φορέας κάθε παράταξης, οπότε πρέπει η ψήφος να είναι πολιτική.
-ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Δε στηρίζει. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια πολιτική διαδικασία στην οποία οι φοιτητές στηρίζουν πολιτικές και όχι άτομα.





Δ) Η πληρωμή των ψηφοδελτίων ορίστηκε (σύμφωνα με πλειοψηφική απόφαση) στο άρθρο 9 (βλέπε: http://sfiapth1.blogspot.com/2012/05/2012.html) Εντούτοις, λόγω οικονομικής δυσκολίας των περισσότερων συνδυασμών, πληρώθηκε ένα μέρος μόνο της συνολικής αξίας των ψηφοδελτίων (κατόπιν συνεννοήσεως με το τυπογραφείο), ενώ το υπόλοιπο θα εξοφθηθεί με την αναμενόμενη χρηματοδότηση από την Πρυτανεία.




Τέλος, κατατέθηκε κι ένα ψήφισμα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το οποίο -αφού πέρασε με σχετική πλειοψηφία- αποτελεί Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και αναφέρει τα εξής:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μια κοινωνική έξαρση βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους εναντίον φοιτητών, κυρίως στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Οι παρακρατικές αυτές μέθοδοι θα έχουν απέναντί τους όλους τους φοιτητές, οι οποίοι θα διαφυλάξουν τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών κόντρα σε αυτούς που μας θέλουν φιμωμένους. Οφείλουμε ως Φοιτητικός Σύλλογος να καταδικάσουμε απερίφραστα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, την άσκηση βίας από όπου κι αν προέρχεται. Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να δώσουν την καταλυτική τους απάντηση στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές με τη μαζική τους συμμετοχή. Αυτοί που σχεδιάζουν σενάρια μη συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα κοινά και στις αποφάσεις, θα ηττηθούν για άλλη μια φορά κατά κράτος. Το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας μας στις 16 Μαΐου θα αποδείξει πως και συμμετέχει και παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Όσοι μας θέλουν στην άκρη θα μας βρουν μπροστά τους."

-ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (5): Στηρίζει
-ΠΑΣΠ (3): Λευκό
-Ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής: Στηρίζει
-ΠΚΣ: Δε στηρίζει
-ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ: Δε στηρίζει.

No comments:

Post a Comment